Hoe dient een student van kennis te antwoorden op vraagstukken

De grootgeleerde Shaykh al-Albaanie – رحمه الله – zei:

“…En met deze gelegenheid zeg ik: “Als een moslim een regelgeving weet van de regelgevingen van de (Islamitische) wetgeving afkomstig van een geleerde die erkend is om zijn kennis en hij (die leerling) wordt gevraagd, dus hij weet een regelgeving/oordeel wat hij van een geleerde heeft genomen terwijl hij zelf geen geleerde is, maar een gewone moslim.

Echter kent hij een regelgeving van een geleerde en vervolgens wordt deze leerling over die desbetreffende regelgeving gevraagd door iemand anders net als hemzelf, dan is het voor hem niet toegestaan om te zeggen: “dit is haraam…dit is halaal.” Maar dan hoort hij te zeggen: “Ik heb het die geleerde horen zeggen.” En klaar.

Dit is een fout waar velen in vallen. Niet alleen de gewone moslims, maar zelfs studenten van kennis! hij wordt gevraagd over een kwestie welke hij van een geleerde heeft gehoord en vervolgens geeft hij antwoord, waardoor men gaat denken dat deze persoon een geleerde is. Terwijl hij geen geleerde is, maar enkel een geleerde heeft horen zeggen.

Dit zodat de student van kennis niet in problemen valt en zichzelf bij anderen als een geleerde laat zien en vol van zichzelf raakt met iets wat hij niet heeft. En zijn nafs hem leidt om zich boven anderen te verheffen en hoogmoedig te zijn terwijl het niet van zijn inspanning is, maar van kennis waarvan hij heeft geprofiteerd van die geleerde. Want kennis is in twee soorten:

– Kennis afkomstig van een persoon zelf, en deze kan daarmee fatwa geven.
– Kennis wat hij van iemand anders heeft verkregen, en het doorgeeft.

En zij zijn niet gelijk! (Duidend op het antwoord van de woorden van Allah جل وعلا Interpretatie van de betekenis: “…zijn zij gelijk…?” Hud: 24)

Dit is waarmee we onze broeders adviseren.”

Bron: https://youtu.be/9hj1nxRzLhs
Vertaald door: Team Al-Mabaadie Arabic Centre

Klik hieronder om de video te beluisteren of te downloaden:
Translate »