Weerhoudt een schuld om de Hadj te verrichten?

Shaykh Sālih bin Fawzān Al-Fawzān حفظه الله 

Vraag:

Weerhoudt een schuld om de Hadj (bedevaart) te verrichten?

Antwoord: 

“Ja, als het geld wat je hebt niet genoeg is om jouw schuld af te lossen en om de Hadj mee te bekostigen, dan verricht je zeker geen Hadj, sterker nog; dan begin je met het aflossen van jouw schuld, want je bent niet in staat om de Hadj te verrichten. Hij (Allāh) تعالى zegt:

{وَلِلهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ البَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا}

“En het behoort tot de rechten van Allāh جل وعلا dat de bedevaart verplicht is gesteld voor de mensen (moslims), degenen die de mogelijkheid (en) de middelen hebben om daarheen te gaan.” [Sūrah Āl-‘Imrān: 97]*

Het in staat zijn betreffende de Hadj, dat is als je extra geld en middelen hebt om te reizen boven datgene wat je nodig hebt (in onderhoud) voor jezelf en voor jouw familie. En als je niet hebt wat jou toekomt in de bekostiging naar de Hadj voor zowel heen als terug, dan verricht je geen Hadj en is de Hadj in deze situatie niet verplicht voor jou.”
_______________________________________


Bronwww.alfawzan.af.org.sa/ar/node/15788
*Deze Āyah is vertaald vanuit de tafsier van Imam As-S’adie رحمه الله
Vertaald door: Team Al-Mabaadie Arabic Centre

Translate »